Dato: 09.12.2014
Gør virksomheden mere social i 2015
Vi har efterhånden set mange gode eksempler på, hvordan sociale medier kan bruges som en effektiv og billig kommunikationsform, der gør det nemt for virksomheder at målrette deres markedsføring samt måle på effekten af deres tiltag.
Uanset om man er nybegynder eller en øvet spiller på sociale medier, er der heldigvis mange simple tiltag, som kan gøre det nemmere at strukturere ressourcerne og skabe resultater. I dette indlæg giver vi dig derfor gode råd til, hvordan du kan forbedre dine sociale aktiviteter i 2015 igennem en mere målrettet tilgang til sociale medier samt en række konkrete tips til, hvordan du kan optimere dine indlæg på Facebook, Twitter, Google+ og Instagram.
Fordelene ved at bruge sociale medier kan variere alt efter hvilke sociale medier man bruger, og hvad virksomhedens hensigt er med at være tilstede på de medier. Der er dog nogle helt generelle fordele, som vi her vil fremhæve som gode grunde til at have sociale medier med i sine overvejelser, når man planlægger sine markedsføringsaktiviteter:
- Bedre SEO: Søgemaskinerne som Google belønner relevant indhold, som har fået social anerkendelse igennem fx delinger og likes med en højere placering i søgeresultaterne. Lær mere om hvordan det hænger sammen hos Search Engine Land.
- Eksponér dit brand for potentielle kunder: Verden er blevet digital og langt de fleste danskere bruger efterhånden sociale medier til at kommunikere. Der er derfor en god chance for at din målgruppe er tilstede på sociale medier, så du kan eksponere dem for din virksomhed og nå ud til nye potentielle kunder.
- Kom tættere på dine kunder: Sociale medier giver god mulighed for at du kan have en åben dialog med dine kunder og dermed kommunikere til få og mange på samme tid. Udnyt mediernes karakteristika til at kommunikere med dine kunder på en mere personlig måde og give dem en god serviceoplevelse.
- Høj eksponering med et lavt budget: Og så er der dét med prisen. Man kan nemt bruge mange tusinde kroner på bannerannoncer, print og andre former for markedsføring, men det er som udgangspunkt gratis at have en profil på fx Facebook, Twitter og Instagram. Du kan på mange medier vælge at betale for yderligere eksponering igennem annoncer, men du kan sagtens nå ud til et stort publikum med den rette strategi uden at skulle betale en krone!
Bare fordi et socialt netværk er "kendt" som fx Twitter eller Facebook, så er det ikke ensbetydende med, at det er det perfekte match for din virksomhed. Hvis formålet med at være socialt aktiv i sidste ende skal være fx at styrke dit brands genkendelighed eller direkte øge dit salg, så er du nødt til at være til stede på det eller de medier, hvor du har mulighed for at møde din målgruppe. Hvis du kommunikerer på et medie, hvor brugerne ikke har en interesse i dine produkter og services, spilder du højst sandsynligt din tid. Derfor bør du undersøge, hvilke sociale medier din målgruppe typisk bruger og herefter vurdere i hvilke medier, du kan få mest ud af at være tilstede.
Her er en liste over nogle af de sociale medier, som virksomheder typisk bruger til at kommunikere med deres målgrupper:
Hvis du endnu er usikker på hvordan du skal bære dig ad med at gribe din virksomheds sociale tilstedeværelse an, kan det være en fordel at holde dig til en eller flere af disse efterhånden "traditionelle" kanaler. Der findes nemlig en masse materiale på nettet om, hvordan man som virksomhed bærer sig bedst ad med at kommunikere på disse platforme.
Vær dog opmærksom på, at der hele tiden kommer nye sociale medier til, og at tendensen har været at især de unge flygter fra Facebook. De bruger i stedet mange forskellige sociale netværk til mange forskellige formål. Læs mere hos SocialMediaToday og MediaPost. Dette understreger blot vigtigheden af at undersøge, hvor din målgruppe er tilstede
Hvis man som lille virksomhed har få ressourcer til rådighed, kan det virke overvældende og usikkert at kaste sig ud i sociale aktiviteter, da det kan være svært at forudsige, hvad man konkret får ud af dem i kroner og ører. Derfor er det en god ide at starte med at lægge et ressource-budget for hvor meget tid og hvor mange penge, man vil investere.
Men hvad koster det at være på sociale medier? Det kommer helt an på hvilke medier, man giver sig i kast med. Det er fx gratis at have en virksomhedsside på Facebook, men det er efterhånden blevet sværere og sværere at opnå høj organisk rækkevidde med sine sideopslag, og Facebooks annoncepriser er også stigende. Det kan derfor blive dyrt at nå ud til sine følgere, selv om mediet som udgangspunkt er gratis. Andre sociale medier som fx Instagram har en mindre brugergruppe, men lader stadig alle organiske opslag nå ud til samtlige af profilens følgere, og man er derfor sikker på at nå ud til alle aktive brugere. Instagram har dog pr. 30 september 2015 åbnet op for annoncering - og det kan være en god idé at læse meget mere om de nye muligheder for annoncering på instagram, se eksempelvis mere på Instagrams forretningsside.
Tidsbudget til nybegyndere
Hvis du skal starte fra bunden af, anbefaler vi, at du starter med at opbygge en Facebookside, da det er det mest populære sociale medie blandt danskerne generelt, og fordi mange efterhånden forventer, at virksomheder har en Facebookside.
Du skal her sætte tid af i budgettet til at få oprettet en virksomhedsprofil, hvor du udfylder dine virksomhedsoplysninger (fx kontaktoplysninger, adresse, produkter og services), uploader et profilbillede, der repræsenterer virksomhedens identitet (fx et logo), samt et coverfoto, der skaber den rette stemning.
Som udgangspunkt kan du begynde at hverve dine eksisterende kunder til at følge dig på Facebook ved at linke til din Facebookside via din hjemmeside eller udsende en nyhedsmail til dine kunder, hvor du opfordrer dem til at følge dig. Husk at give dem et godt argument for hvorfor de skal følge dig! Vil du eksempelvis give gode tilbud? Dele nye produkter? Afholde konkurrencer? Tænk på hvad der ville få dig til at følge din side, og sælg ideen til din målgruppe!
Hvis du erfarer, at din målgruppe også er meget aktiv på andre sociale medier, bør du selvfølgelig også overveje, om du skal bruge dine kræfter der i stedet, eller om du skal være aktiv flere steder. Vurdér om det kan betale sig for dit overordnede mål med at være socialt tilstede.
Kroner-og-ører-budget til de øvede
Konkurrencen på de større sociale medier er blevet hård for virksomheder, og på mange af de mest populære medier som fx Facebook, skal man betale sig fra at nå ud til hele sit publikum, fordi mediet selv begrænser den organiske rækkevidde. Selv om det kan virke ærgerligt at kaste penge efter noget, som i sig selv er gratis, kan det i mange tilfælde være en fordel fordi man har mulighed for at målrette sine opslag ned til mindste detajle (fx alder, køn, geografi og interesser). Og du kan selv vælge hvor mange penge du maksimalt vil bruge pr. dag samt hvor lang en periode, du vil annoncere. Du kan både oprette deciderede annoncer, men du kan også betale for at "booste" et af dine sideopslag.
Så når du har fået god erfaring med at repræsentere din virksomhed på sociale medier, kan du med fordel overveje at sætte et budget af til at nå endnu bredere ud til både eksisterende men især potentielle kunder. Når du kommunikerer til eksisterende kunder, minder du dem løbende om din forretning ,og det kan medvirke til, at de bliver ved med at købe hos dig. Derudover kan du nå ud til de personer i din målgruppe, som endnu ikke er kunder, men tænkeligt kan overtales med fx et godt tilbud eller et nyt produkt.
Uanset hvor mange ressourcer du planlægger at bruge på dine sociale aktiviteter, bør du bruge tid på at evaluere, om dine tiltag har båret frugt.
Afhængigt af hvilke sociale medier du bruger og hvad dit overordnede mål med at være tilstede på dem er (fx salg, kundeservice, retention etc.) er der mange forskellige parametre, du kan måle på. Det kan derfor være en god ide at sætte nogle mål ud fra din overordnede målsætning om fx salg igennem webshoppen, god kundeservice, øget kundeloyalitet mv., som du kan planlægge dine sociale aktiviteter ud fra og dernæst måle på. Nogle mål kunne fx være:
- At få dine følgere til at dele dine opslag, så du når ud til nye potentielle kunder
- At øge salget fra din webshop med 10% fra din sociale trafik
- At besvare alle henvendelser inden for 2 timer
- At øge trafikken til din hjemmeside/webshop
- At få feedback fra dine kunder på dine produkter
TIP!
Mange sociale medier som Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn og Pinterest har deres egne gratis analyseværktøjer som du kan bruge til nemt at få et overblik over den generelle aktivitet på dine virksomhedssider. Derudover kan du bruge fx Mono's analyseværktøj eller Google Analytics til at måle på den sociale trafik til din hjemmeside og evt. din webshop.
Konkrete tips og gode råd
Alt efter hvilke sociale medier du vil blive klogere på er der utroligt mange tips til, hvordan du bedst kan bære dig ad med at nå dine mål. Vi har udvalgt 4 medier og en række gode råd til hver, så du kan få inspiration til at forbedre dine sociale aktiviteter på disse platforme.
Twitter bliver mere og mere udbredt blandt danskerne og nyhedsmedierne - og hele 570.000 danskere bruger nu mediet i følge socialemedier.dk. Her er et par tips til, hvordan din virksomhed kan få mere ud af at bruge Twitter:
- Følg, følg, følg: Vær ikke bange for at gå ud og følge andre brugere og især dine kunder eller din potentielle målgruppe - ofte er dette også en god start på at få flere følgere! Du kan ikke forvente at dine følgere bare kommer til dig. Du må følge for at blive fulgt.
- Gratis eksponering: Ofte er det at følge personer i din målgruppe en god måde at eksponere dem for dit brand. Hvis de har aktiveret notifikationer fra Twitter vil de fx få en mail om at du følger dem inkl. dit profilbillede og din beskrivelse (Se eksempel herunder). På den måde får du eksponeret dem gratis for dit brand!
- Korte tweets: Sigt efter at holde dine tweets på 100 tegn (du kan max skrive 140) da analyser viser at disse har det højeste engagement.
- Kort URL: Hvis du vil tweete et link kan du bruge en URL-forkorter som fx https://bitly.com/ for at spare tegn og gøre tweetet nemmere at læse.
- Vær engageret: På Twitter er det nyttesløst at have en profil hvis ikke du tweeter. Tweets har som regel en kort levetid (fordi der er så mange af dem), så det gælder om at tweete ofte og målrettet hvis du vil have success.
- Vær personlig: Du behøver ikke kun at tweete om din forretning - netop på Twitter kan det give meget positiv respons fra dine følgere hvis du også tweeter noget du finder interessant eller underholdende.
Få flere tips hos Komfo.
Ifølge socialemedier.dk er 3,5 millioner danskere nu på Facebook, hvilket gør Facebook til danskernes foretrukne sociale netværk. Vi har tidligere givet mange gode tips til hvordan man som virksomhed kan bruge Facebook til at få flere kunder og trafik til hjemmesiden i indlægget Facebook for virksomheder og Facebook-konkurrencer. Her kommer dog alligevel et par konkrete tips:
- Opret en side: Opret en Facebookside (for virksomheder) og ikke en Facebookprofil (personlig). For det første er det ikke tilladt, og med en profil kan du ikke måle på dine opslag eller engagere dig med dine følgere på samme måde som med en Facebookside. Læs hvordan du konverterer en profil til en side her.
- Tagging: Tag dine følgere i dine opslag, når det er relevant. Det viser dine følgere at du er opmærksomme på dem og kan skabe et tættere bånd mellem jer. Lær hvordan du tagger dine følgere her.
- Dialog: Vær ikke bange for at indgå i åben dialog - hvis du er på Facebook skal du også være forberedt på at kunne tage en åben snak med dine følgere. Det viser gennemsigtighed og kan skabe tillid til, at du fører en troværdig forretning.
- Mål på dine aktiviteter: Brug Facebook Indblik som analyseværktøj til at måle på hvor stor succes dine opslag har.
- Opslagstyper: Prøv at veksle mellem forskellige typer af opslag (ren tekst, links, billeder, delinger mv.). Det kan være du bliver overrasket over, hvilken type opslag din målgruppe engagerer sig mest med.
Debatten går stadig på om Google+ er kommet for at blive eller ej. De fleste anerkender dog, at din SEO kan forbedres ved at øge din aktivitet på Google+, hvilket gør det til et meget attraktivt medie i forhold til at forbedre din hjemmesidetrafik!
- Hjemmesidetrafik: Brug Google+ til at øge trafikken til din hjemmeside og forbedre din SEO ved at dele links til din hjemmeside med fx nyheder, nye produkter eller andre relevante sider.
- +1 anbefalinger: Fokusér på at få +1 anbefalinger fra dine besøgende. Det fortæller Google at dit indhold (fx dine hjemmesidelinks) er relevant for din målgruppe og så er der større chance for at det vil blive vist i Google's søgeresultater.
- Keywords: Brug keywords i dine opslag og i din virksomhedsbeskrivelse, som passer til din forretning (det giver SEO værdi).
- Hashtags: Brug #hashtags ved buzz-ord for at øge muligheden for eksponering.
- Coverfoto: Vælg et coverfoto der siger noget om din forretninger eller kerneprodukt (husk at din Google+ side er responsive, så dit coverfoto skal kunne fungere i forskellige størrelser).
- Vær social: Link til dine andre sociale profiler fra din Google+ side, så dine følgere nemt kan finde dig på alle sociale kanaler.
- Fed tekst: Fremhæv tekst med fed, fx en overskrift ved at bruge *stjerner*
- TIP: Hvis du og dine kunder bruger gmail vil din Google+ side blive vist for dem, når de modtager en mail fra dig.
Læs flere tips hos MarketingLand og bliv klogere på forskellige Google+ Do's and Don'ts hos BusinessNewsDaily.
OBS! Dette afsnit blev opdateret 7. oktober 2015.
Instagram har nu over 770.000 månedlige danske brugere i følge socialemedier.dk. Instagram er et socialt medie, der sætter billeder, video og analyser i fokus - og det har vist sig, at Instagram-brugere er op til 58 gange mere engagerede end Facebookbrugere. På Instagram er det vigtigt, at det ikke er ordene, men det visuelle, der fanger dit publikum, og du har muligheden for at komme meget tæt på dine kunder.
- Hashtags: Brug relevante hashtags når du lægger billeder og videoer op. Hashtags kan både bruges til at signallere dine tanker med dine billeder, og samtidig fungere som keywords for brugere, der søger efter deres interesser. På den måde, hvis du fx bruger #danskdesign, har du en rigtig god mulighed for at nå ud til præcis de mennesker i din målgruppe, som søger efter de services og produkter, du udbyder.
- Tag andre brugere: Tag relevante brugere for at vise dem anerkendelse - fx hvis du kan se at nogle brugere har tagget dig i et opslag eller lavet et hashtag om dit produkt, kan du svare dem tilbage ved at tagge dem i en kommentar. På den måde starter du en åben dialog og viser gennemsigtighed, samtidig med at du skaber direkte kontakt med din målgruppe. Dette kan også give dig flere følgere, som er interesseret i din forretning.
- Instagram på hjemmesiden: Integrer din Instagram-konto med din hjemmeside og dine andre sociale kanaler. På den måde øger du muligheden for at få flere følgere. Se eksempelvis hvordan Mai Copenhagen har brugt sin Instagram profil som en blog på sin mono-hjemmeside.
Få mange flere tips til hvordan du kan bruge Instagram for din forretning hos Social Media Examiner.
OBS! Fra 30. november 2015 er det blevet muligt at annoncere på Instagram - ligesom du måske allerede gør på Facebook, LinkedIn og andre sociale kanaler. Se mere om annonceringsmulighederne for din virksomhed på Instagram på Instagrams forretningsside.