E-mailmarketing tips til den lille virksomhed

Dato: 07.07.2015

E-mail markedsføring - Tips for virksomheder

Nyhedsbreve og mailkampagner kan være en fantastisk måde at nå ud til dine kunder på, uden at det skal koste dig en bondegård, og det kan i høj grad være med til at øge din omsætning.

Hvis du overvejer at gå i gang med e-mail markedsføring i din virksomhed, men er usikker på hvordan du kommer i gang, hvilke regler der gælder, og hvad du skal være opmærksom på, så er der hjælp at hente. I dette blogpost får du nemlig gode tips til, hvordan du får succes med dine nyhedsbreve.

Derfor bør du have et nyhedsbrev


Selv om e-mail markedsføring måske ikke er så nyt og spændende som fx sociale medier og videoannoncering, så vinder nyhedsbreve stadig stort på både ROI, rækkevide, engagement og meget mere. Læs mere her. Det er en markedsføringskanal man som lille virksomhed ikke bør overse, fordi det er en fantastisk mulighed for at kommunikere med sine kunder. Fordelene er mange, men her er et udpluk:

  • Det er en effektiv måde at holde sine kunder informeret om virksomhedens services og produkter
  • Det er derfor en god kanal til at øge mersalget hos eksisterende kunder
  • Email er en nem måde at nå mobile kunder på, fordi vi ofte tjekker mail på mobilen
  • Det er billigt at udsende nyhedsbreve!
  • Nyhedsbreve er nem og effektiv kundepleje og kan øge loyaliteten
  • Du kan kommunikere målrettet til segmenter i din målgruppe
  • Emails kan føre til direkte salg

Herunder finder du 16 konkrete tips til, hvordan du får det bedste ud af dine nyhedsbreve.

1) Gør det nemt at tilmelde sig nyhedsbrevet

Hvis du gerne vil have så mange som muligt til at modtage dit nyhedsbrev, kan du med fordel placere tilmeldingsblanketter eller –formularer til nyhedsbrevet flere steder. Både på hjemmesiden og fx på virksomhedens sociale medieprofiler eller din blog. Så øger du chancen for at få tilmeldinger, fordi det er tydeligt, nemt og bekvemt.

2) Incitamenter øger tilmeldingsraten

Før din målgruppe vil tilmelde sig dit nyhedsbrev, skal du typisk love dem en form for værdi til gengæld. Nyhedsbrevets indhold kan skabe værdi i sig selv, fx hvis du tilbyder eksklusive tilbud eller nyheder på mail, men du kan også lokke med konkurrencer, gratis download af fx en e-bog eller pdf, en gratis plads på et seminar, rabatkoder og hvad du ellers kan tilbyde, hvis man tilmelder sig.

3) Fortæl læserne hvad de kan forvente

Det er vigtigt at du gør det klart for dine læsere, hvad de kan forvente at få i dit nyhedsbrev, og hvor ofte de vil få det. Giv dem så meget information som muligt når de tilmelder sig fx på selve tilmeldingsblanketten. Så kan de bedre vurdere, om de har lyst til at være på listen eller ej. I sidste ende er det en fordel for dig, fordi du øger chancen for at få mere engagerede modtagere af dit nyhedsbrev. Alternativt kan du risikere at skuffe med dine udsendelser, så de enten markerer dine mails som spam eller afmelder sig.

4) Nyhedsbrevets design skal stemme med dit brand

Dine nyhedsbreve bør såvidt muligt signallere, at de kommer fra din virksomhed. Enten ved at bruge virksomhedens brandfarver (fx logofarver) i designet og placere virksomhedens logo i fx toppen eller bunden af mailen. Hvis dine mails passer med resten af virksomhedens indhold, så vil læserne helt fra start af være mere trygge ved dit nyhedsbrev. Hvis dine mails virker for forskellige fra dit brand kan man som modtager blive i tvivl om det er spam.

5) Overhold reglerne for e-mail markedsføring

Du skal være opmærksom på, at dansk lovgivning er meget striks, når det gælder udsendelse af markedsføringsmateriale på mail. Du kan få bødestraf for at overtræde bestemmelserne og derfor bør du sætte dig ind i dem.

Det er blandt andet forbudt at udsende markedsføringsmateriale til personer, som ikke aktivt har valgt at modtage mails fra dig. Få masser af gode råd hos IVÆKST om hvordan du undgår at spamme

6) Gør det nemt at afmelde sig nyhedsbrevet

Det er lovpligtigt I Danmark, at modtageren af et nyhedsbrev nemt skal kunne afmelde sig, så husk at inkludere et link til afmelding i bunden af dine mails.

Hvis det ikke er nemt at afmelde sig dit nyhedsbrev, er sandsynligheden for at modtagerne vil markere dig som ”spam” meget stor, fordi det så er den eneste måde de så kan slippe af med dine mails på, ud over at melde dig til politiet. Når det er nemt at afmelde sig dit nyhedsbrev, kan det på den positive side medvirke til at holde dine åbningsrater gode, fordi de personer, der alligevel ikke er interesserede i at åbne dine mails, forsvinder fra din mailingliste.

7) Send relevant indhold tilpasset din målgruppe

Husk altid at have din målgruppe for øje, når du planlægger indholdet af dine mails. Husk hvad du har lovet dem og hold dit løfte. Hvis du begynder at sende indhold ud, som modtagerne finder irrelevant, vil de blive skuffede og afmelde sig nyhedsbrevet eller markere dig som spam.

8) Kommunikér kort og præcist

Der er tit nu om dage, at vi tjekker vores mail fra en mobil når vi er på farten, eller at vi bare har for travlt til at nå at læse alle mails i indbakken. Sørg derfor for at dine overskrifter indeholder vigtige nøgleord, som fortæller budskabet med dine mails kort og præcist, og find en balance mellem at gøre dine tekster relativt korte, men indholdsrige. Den gyldne regel er, at det skal være nemt at ”skanne” mailen hurtigt. Du kan altid indsætte "Læs mere" links i mailen til fx din blog, nyhedsside eller lignende, hvis dine modtagere vil læse mere.

9) Test dine mails før du sender dem

Inden du udsender dit nyhedsbrev, bør du teste om alt er, som det skal være. Især hvis du sender en masse mails ud på én gang til alle dine kunder, så er det super ærgerligt at finde en fejl i et link, en stavefejl eller at mailen ikke fungerer på mobil - bagefter. Her er et par ideer:

  • Sørg for at mailen vises ordentligt på smartphones (vær især opmærksom på billeder, tekst og layout)
  • Få personer i din målgruppe til at give feedback på nyhedsbrevets design, så du er sikker på, at de kan se at din virksomhed står bag, og at det virker troværdigt og professionelt
  • Få altid et par ekstra øjne til at gennemlæse dine tekster. Vi kan alle overse en stavefejl eller to, når vi har arbejdet længe med den samme tekst!
  • Hvis det er muligt, kan du udsende en test-mail til forskellige kollegaer, som så kan åbne dem i forskellige mailklienter (Outlook, gmail, hotmail, livemail osv.). De kan nemlig vise mailsne forskelligt.

10) Prøv A/B testing

Når du er klar til at udsende din mail, er der endnu en test du kan lave for at sikre, at så mange som muligt åbner din mail og klikker i den. Det kaldes en A/B test, og den lader dig teste forskellige emnelinjer (så du kan øge dine åbningsrater), eller mailens Call To Action (så du øger din clickrate til fx din webshop eller nyhedsside). Testen går ud på, at du starter med at sende mails til en procentdel af din mailingliste, og når du så ved hvilken mail, der klarer sig bedst, bliver den vindende mail sendt ud til resten af listen. Dette øger chancen for at få højere åbningsrater og klikrater, afhængig af hvad du tester på.

11) Lav iøjenfaldende emnelinjer (subject lines)

Selv om du har fået modtagere på din mailingliste er det ikke en garanti for, at de også åbner dine mails. Udnyt derfor mailens emnefelt til at fange modtagernes opmærksomhed, eksempelvis ved at nævne tilbud, nyheder eller hvad der ellers måtte være interessant for din målgruppe at læse om. Prøv at holde dig til max 40 tegn i emnefeltet for at sikre, at hele linjen kan vises i modtagernes indbakker.

12) Find det bedste udsendingstidspunkt

Der kan være stor forskel på, hvornår din målgruppe er mest tilbøjelige til at åbne dine mails alt efter hvilken dag og klokkeslæt, du udsender dem på. Derfor er det en god ide for dig at teste forskellige udsendelsestidspunkter, indtil du finder det tidspunkt og den dag, hvor din målgruppe udviser størst aktivitet. Det kunne fx være tidligt om morgenen inden de møder på arbejde, ved frokosttid eller endda om aftenen efter spisetid.

13) Segmenter dine lister

Nogle gange kan du få brug for at udsende nyhedsbreve eller kampagnemails, som ikke er lige relevante for alle modtagerne på din mailingliste. I sådanne tilfælde bør du oprette segmenter af din liste, så du ikke irriterer dem, som ikke finder indholdet relevant.

Når du indsamler emailadresser til dit nyhedsbrev kan du med fordel overveje også at indsamle fx navn, adresse, fødselsdag, køn eller andre parametre, som er interessante for dig at kende. Det vil tillade dig at lave segmenter af din mailingliste senere hen, så du fx kun udsender en mail til kunder lokalområdet, hvis du holder udsalg i din lokale butik. Jo mere målrettet du kan gøre dine mails, jo bedre. Husk dog at tilmeldingsblanketten ikke må være alt for lang, da det i sig selv kan afholde nogen fra at tilmelde sig!

14) Brug motivationsfaktorer til at øge klikraten

For at øge chancen for at dine modtagere gider at reagere på dit nyhedsbrev, er der forskellige motivationsfaktorer du kan bruge.

  • Vis at det haster - Hvis modtagerne føler, at de går glip af noget, hvis de ikke reagerer hurtigt, er de mere tilbøjelige til at gøre det. Fx "Tilbuddet slutter i dag".
  • Giv dem et tilbud de ikke kan afslå. Fx "Spar 50%" eller "Køb to og få en gratis".
  • Giv værdifuld information - Fortæl modtagerne noget nyt så de ikke føler at de spilder deres tid på dit nyhedsbrev.
  • Gør det belejligt - Dine modtagere er travle, så gør det nemt for dem at gøre det du vil have dem til. Gør det nemt at finde links, tilbud og knapper og kommuniker kort og præcist.
  • Underhold dem - Hvis du kan underholde dine modtagere i dit nyhedsbrev med enten positive historier, gode billeder, eller hvad der ellers kan få et smil på ders læber, så er du nået langt!

15) Vær konsekvent I dine udsendelser

Hvis der går flere måneder imellem dine nyhedsbreve, vil dine modtagere måske glemme, at de har tilmeldt sig, og derfor være tilbøjelige til at afmelde sig din liste eller markere dig som spam. Det samme kan ske, hvis du pludselig sender 4 mails på en uge, fordi modtagerne vil føle at de bliver spammet, og afmelde sig din liste for at undgå mere "spam". Ved at holde et konsekvent flow I dine udsendelser, gør du det nemmere for dine besøgende at være positive omkring dine udsendelser.

16) Analyser dine resultater

Sørg for at blive klogere på din målgruppe efter hver mailudsendelse. Analyser dine resultater og brug dem til at finde ud af hvilke titler, emner, tilbud mv. som dit publikum er mest interesseret i. Det kan gøre det nemmere for dig at vælge indhold, emnelinjer mv. til fremtidige mails og øge chancen for succes.

Mono anbefaler Mailchimp


Der findes mange forskellige emailmarketingsystemer på markedet, som gør det nemt for både store og små virksomheder at udsende professionelle nyhedsbreve og mailkampagner. Blandt andet Vertical Response​, CakeMail, BenchmarkMails, GerResponse og mange mange flere.

Det system vi selv bruger her hos Mono, som vi kan stå inde for, er MailChimp. Det er et moderne email marketing værktøj, som har:

  • En drag'n'drop email creator (lige i vores ånd!)
  • Nem billedredigering direkte i mailsystemet
  • Mobiloptimerede emails
  • Avanceret segmentering af emaillister
  • Grundige analyseværktøjer
  • Tilmeldingsblanketter som nemt kan integreres med mono.net
  • God humor og meget mere.

Deres kundeservice er efter vores egne erfaringer også helt i top, og så er det gratis at bruge Mailchimp så længe du har under 2000 modtagere på din emailliste, hvor du kan sende op til 12.000 emails om måneden. Du kan prøve det af gratis på linket herunder.