Dato: 10.01.2015
10 tips: Sådan øger du din hjemmesides troværdighed
En af de primære årsager til at man som virksomhed har en hjemmeside er ikke kun at at udbrede kendskabet til sin forretning, men også at vækste forretningen igennem leadgenerering og direkte salg. En af de vigtigste faktorer på hjemmesiden, som kan påvirke salget, er hjemmesidens troværdighed i de besøgendes øjne. Derfor kan du i dette blogindlæg få en masse gode tips til, hvordan du nemt kan styrke hjemmesidens troværdighed med simple tiltag og derigennem øge muligheden for at få flere kunder i butikken.
Din virksomheds hjemmeside er som udgangspunkt den vigtigste repræsentant for din forretning på nettet. Hvis hjemmesidens besøgende finder siden utroværdig, vil de sandsynligvis også få et dårligt indtryk af virksomheden og menneskene bag, og dermed ikke have lyst til at blive kunder.
En troværdig hjemmeside kan både give de besøgende en bedre holdning til hjemmesidens afsender, gøre det mere trygt for dem at bruge sidens webshop, øge muligheden for at de har lyst til at afgive deres kontaktoplysninger til virksomheden samt anbefale hjemmesiden og dermed virksomheden til andre i deres netværk. Med andre ord har din hjemmesides troværdighed stor betydning for din forretnings succes! Der er mange faktorer, som kan have betydning for, om de besøgende finder din hjemmeside troværdig, og det kan være individuelt fra person til person, men herunder har vi givet et bud på hvilke faktorer du dog nemt kan implementere eller forbedre for at tilfredsstille størstedelen af dine besøgende.
Dette punkt lyder måske lidt selvsagt for en virksomhed, som gerne vil bruge sin hjemmeside til at vækste forretningen, men desværre overser mange at få de vigtigste kontaktoplysninger med på siden. Ifølge en analyse fra SMB DigitalScape har eksempelvis 60% af amerikanske hjemmesider for små virksomheder ikke et telefonnummer på hjemmesiden.
Heldigvis oplever vi, at langt de fleste danske mono-hjemmesider indeholder kontaktinformationer. Det er dog ikke alle som har husket at få det vigtigste med og det kan have stor indflydelse på hjemmesidens troværdighed. I Danmark er der ifølge Advokatformaet Compass nogle generelle krav en virksomheds hjemmeside skal opfylde. Første punkt på listen hedder "Kontaktoplysninger" og lyder som følger:
"Din virksomheds hjemmeside skal som minimum oplyse virksomhedens fulde registrerede navn, forretningsadresse, postadresse (hvis forskellig fra en oplyst forretningsadresse), e-mailadresse og CVR-nummer. Er din virksomhed et anpartsselskab eller aktieselskab, så skal hjemstedsadressen, dvs. den registrerede adresse, også oplyses (hvis forskellig fra en oplyst forretnings- eller postadresse)."
- Advokat Jens Jepsen, Compass Advokatfirma
Der findes desværre mange fup-hjemmesider på nettet, som kun er skabt med det formål at indsamle kontakt- og betalingsoplysninger til videresalg uden den besøgendes samtykke. Så hvis ikke dine kontaktoplysninger tydeligt fremgår af hjemmesiden, kan det sende et signal til dine besøgende om at din forretning måske ikke er reel. Sørg derfor for at dine besøgende ikke er i tvivl om at din forretning er ægte og pålidelig ved at gøre det nemt at kontakte dig.
Vi anbefaler at du prioriterer at have en kontaktside på din hjemmeside, som er nem at finde fra forsiden af din hjemmeside, hvor du som minimum inkluderer følgende informationer:
- Firmanavn
- Adresse
- Firmaets hovednummer
- CVR-nummer
- Et kort der viser forretningens beliggenhed
- Evt. kontaktperson og personlige kontaktoplysninger
Det er også en rigtig god ide at have din virksomheds primære kontaktoplysninger i din footer, så dine besøgende kan finde dem uanset hvilken side, de befinder sig på. Se et eksempel på hvordan det kan gøres hos Bows by Hand, Peters Hus bed & kitchen eller Grevinge Dyreklinik.
Hvis din hjemmesides primære formål er salg og leadgenerering via telefonopkald kan du også tilføje dit telefonnummer og evt. email på din forside (direkte på siden eller i headeren).
Hvis du er seriøs omkring din forretning, bør du købe et domæne til din hjemmeside af mange gode grunde.
Det er for det første mere professionelt og tillidsvækkende at virksomhedens brand-navn fremgår i domænet så kunden er sikker på at være på den rigtige hjemmeside. Hvem vil du fx helst købe en radio hos - www.1234u.mono.net eller www.Radiobuy.com? Navnet skaber i sig selv tillid og gør det også nemmere for potentielle og eksisterende kunder at finde din hjemmeside via fx Google.
Dit eget domæne giver dig også mulighed for at oprette dine egne e-mail adresser med dit brand-navn, som kan give dine kunder vished om, at det er dig de mailer med. Ville du ikke også blive lidt mistænkelig, hvis en kundeservicemedarbejder fra mono bad dig skrive til fx en tilfældig hotmail eller gmail i stedet for support@mono.net? Domænet i emailen fungerer som en verificering af mailens oprindelse og skaber dermed tillid til afsenderen.
En hjemmeside kan hurtigt komme til at virke meget anonym og fjern, hvis den kun indeholder tekst og fx produktbilleder. Du kan nemt gøre det meget nemmere for den besøgende at identificere sig med virksomheden og dens services, hvis du indsætter billeder af medarbejderne på hjemmesiden. Det er langt nemmere at have tillid til "rigtige" mennesker frem for en anonym hjemmeside, og derfor er billeder af medarbejderne især en troværdighedsfaktor, som har stor betydning for potentielle kunders lyst til at kontakte virksomheden. Se her et eksempel på, hvordan Sylvester & Co stolt fremviser deres team.
Én ting er at din hjemmeside skal indeholde specifikke informationer for at være troværdig, men en anden og meget vigtig ting er, at den besøgendes førstehåndsindtryk primært er styret af hjemmesidens design.
Hvis hjemmesiden ser forældet ud, vil den besøgende måske tro at indholdet på hjemmesiden ligeså er forældet og derfor finde hjemmesiden upålidelig. Det vil måske betyde at den besøgende forlader hjemmesiden før vedkommende overhovedet har læst indholdet. Sørg derfor for at din hjemmesides design giver et godt overblik over indholdet indhold fra første øjekast og at designet er up to date. Få inspiration til hvordan du kan sørge for at din hjemmeside følger de gældende designtrends for 2015 her.
Der er en helt naturlig forklaring på hvorfor din hjemmesides design er en vigtig troværdighedsfaktor. I en artikel fra ScienceAlert bliver det nemlig understreget, at online forbrugeres tillid til hjemmesider i høj grad kan linkes til hjemmesidens udseende på grund af vores medfødse æstetiske sans:
“As aesthetically orientated humans, we’re psychologically hardwired to trust beautiful people, and the same goes for websites.
Our offline behaviour and inclinations translate to our online existence. As the internet has become prettier, we are venturing out, and becoming less loyal. With websites becoming increasingly attractive and including more trimmings, this creates a greater feeling of trustworthiness and professionalism in online consumers.”
- Dr. Brent Coker, Melbourne University
Stave- og grammatikfejl virker yderst uprofessionelt på en hjemmeside, som skal repræsentere en seriøs virksomhed som har styr på tingene. Hvis du forventer at dine kunder skal lægge deres penge hos dig, må du også vise dem, at du er stærk i din kommunikation med et simpelt fejlfrit sprog, som er nemt at forstå. Stavefejl i sociale opslag på fx Facebook kan måske lige gå uden de store problemer, men det er et no-go på din hjemmeside, som er din forretnings faste online repræsentant.
Til trods for at du ikke altid selv er herre over teknikken bag din hjemmeside (der kan opstå servernedbrud, hackerangreb, dårlig internetforbindelse hos kunderne osv.) kan det desværre give dine besøgende et negativt indtryk af din forretning. Sørg derfor for at de faktorer på din hjemmeside du selv har indflydelse på virker optimalt, så dine besøgende ikke bliver irriterede eller skuffede efter et besøg til din side. Du kan eksempelvis kigge på disse parametre:
- Sørg for at du ikke har døde links på hjemmesiden
- Udskift gamle kontaktoplysninger så kunderne ikke ringer forgæves
- Hvis din side loader langsomt kan du overveje at fjerne irrelevante billeder og andre tunge filer fra dit site for at forbedre brugeroplevelsen
- Sørg for at det er nemt at navigere rundt på hjemmesiden og hurtigt at finde informationer
TIP!
Du kan benytte dig af nogle af de mange gratis skanningsapps på nettet som fx Monsido eller Moz til at finde ud af hvor du har hhv. stavefejl, døde links og generelle SEO fejl på hjemmesiden.
Hvis du bruger din hjemmeside til at fremvise dine produkter eller sælge dem via en webshop, kan du øge sandsynligheden for at de besøgende føler sig trygge ved at købe dine produkter med detaljeret produktinformation. 50% af online køb bliver nemlig ikke gennemført fordi køberen mangler information om produktet! Overvej derfor om der er nok informationer på din hjemmeside omkring dine produkter, som kan lette beslutningsprocessen hos dine kunder.
En af de mere skjulte troværdighedsfaktorer som er værd er nævne er dine søgemaskinetekster. For selv om de er målrettet søgemaskinerne som Google og Bing, kan dine besøgende sagtens se dem - fx hvis de finder din hjemmeside via Google eller sociale medier, hvor det oftest er dine meta-tekster der vises i opslaget og giver førstehåndsindtrykket. Det er derfor vigtigt, at teksterne er relevante og let forståelige.
Sørg for at gennemgå alle dine sider for disse tekster så din hjemmeside er gennemført til punkt og prikke! Du kan læse mere om hvordan du optimerer dine søgemaskinetekster med mono her.
Din hjemmeside er din virksomheds vigtigste online repræsentant, men hvis du har profiler til virksomheden på sociale medier kan din kommunikation på disse medier være en mindst lige så vigtig indikator for din troværdighed. Når du kommunikerer på sociale medier viser du nemlig, at der er rigtige mennesker bag virksomheden, og som tidligere nævnt har dette stor betydning for om eksisterende og især potentielle kunder vil handle med virksomheden.
Derfor kan du ved at linke til dine sociale profiler på din hjemmeside nemt vise dine besøgende, at du er aktiv og villig til at indgå i dialog med dem. Og det er noget der skaber tillid!
TIP!
Husk at du nemt kan linke direkte til din Facebook, LinkedIn, Twitter, Google+, Instagram, Foursquare, Pinterest og YouTube profil fra bunden af din mono-hjemmeside, så dine besøgende kan se dem uanset hvilken side på hjemmesiden de befinder sig på.
Som rosinen i pølseenden kommer en af de største tillidsfaktorer der findes - anbefalinger fra andre kunder. Enhver kan komme og sige, at han har det bedste produkt på markedet, men det kræver hårdt arbejde, god service og gode produkter at få så tilfredse kunder, at de vil anbefale virksomheden til andre - og det ved dine kunder godt. Der er flere måder hvorpå du kan integrere denne faktor med din hjemmeside og vi kommer her med nogle bud:
- Trustpilot: Hvis din virksomhed har fået gode anbefaliner på Trustpilot eller andre relevante anmeldelsestjenester som fx Amazon, er det en væsentlig ting at kommunikere på din hjemmeside.
- Referenceliste: Erfaring kan skabe tillid i sig selv. Hvis du kan vise dine besøgende at du har arbejdet sammen med mange andre kunder, kan det sende et positivt signal.
- Anbefalinger: En anbefaling virker kun hvis du kan vise at den kommer fra en reel person. Det vil sige at du skal bruge et billede, personens navn og jobtitel og gerne den virksomhed de arbejder for og angive det i anbefalingen. Har du arbejdet med kendte mennesker, kan det have en endnu stærkere effekt, og har du mulighed for at få en anbefaling på video bliver det ikke meget stærkere.
Se eksempelvis hvordan Louise Berner bruger anbefalinger til at skabe tillid omkring hendes services eller hvordan Goodpeople bruger en lang referenceliste til at vise deres erfaring.
TIP!
Du kan nemt tilføje anbefalinger til din hjemmeside med indholdsmodulet "Anbefaling". Her vises citater i citationstegn og du kan indsætte billeder af personerne som anbefaler dine services.